1-dagars liekurs i Äskhults by

Äskhults by, Kungsbacka

Välkommen på en 1-dagarskurs med Mats Rosengren, även kallad Lie-Mats.

Kanske är det första gången du slår med lie, eller så vill du finslipa dina kunskaper. Mats är den mest meriterade instruktören i Norden och han får alltid mycket högt betyg från våra deltagare.

Begränsat antal platser.

Om Mats Rosengren

Mats kom i kontakt med lien för cirka tjugo år sedan. Han började då som de flesta andra med att hacka sig genom gräset med ett slött blad och ett tungt stålorv som inte passade honom. Genom att titta och lyssna på andra duktigare personer utvecklades han. Efter tio år var han tillräckligt bra för att kunna lära ut till andra på kurser.

Det stora steget var på liefestival i Danmark 2008. Där han fick möjligheten att ta del av kunskap från några av världens kunnigaste liemän/liekvinnor.

Insikten blev att vi i Sverige har tappat mycket av kunskapen. Våra förfäder några generationer tillbaka, levde med lien i vardagen och utvecklade den till ett bra redskap. Efter mekaniseringen tappade vi det mesta av detta. I andra länder som Alpområdet, Balkan och Mellanöstern finns denna kunskap levande idag.

Det blev genast både roligare och lättare att slå samtidigt som effektivitet fördubblades.

Det var också då han lärde sig att vårt traditionella lieblad, som ska slipas, bara hör Skandinavien till. I övriga delar av världen har lien annorlunda blad som ska knackas vassa.

Det är dessa blad som säljs i Sverige idag, utan att säljare och köpare vet om det.

Mer från Äskhults by

Utbud

Prisinformation

975 kronor. I priset ingår förmiddagskaffe med smörgås, lunch med bröd, sallad, bordsvatten och kaffe, eftermiddagskaffe med dopp.

Fakta

Boka på 0300-83 46 05 eller mejla askhultsby@kungsbacka.se

Hitta hit