Se och göra

Bad, fiske och vandring kring sjön Lygnern

Lygnern är Hallands största sjö med massor av badplatser, vandringsmöjligheter och med natur- och kulturhistoriska platser att besöka.

Lygnern är långsmal och sträcker sig från Fjärås i väst till Sätila i öst. Sjön är 52 meter djup och ligger 15 meter över havet. Den är Hallands största sjö, trots att bara hälften av ytan ligger i Halland, och berömd för sitt rena vatten. Och det vackra vattenfallet Ramhultafallet som ligger i Marks kommun endast 15 km från naturum Fjärås Bräcka.

Bad

Det går en stig och trappor från Bräckan ner till Lygnern. Ta ett dopp vid badplatsen som har en fin och populär sandstrand.

Utefter Lygnerns båda sidor finns fina stigar och flera naturreservat med mängder av fina sandstränder och rastplatser.

Parkering

Parkera så att du hjälper räddningstjänsten att komma fram. Det är viktigt att du respekterar de parkeringsregler som finns.

Ångbåten Isa

Mellan 1890 och 1924 trafikerade ångbåten Isa sjön och gick mellan Sätila och Fjärås. Passagerarna gick en stig över Bräckans krön och nerför den långa trappan. I grustaget fanns en liten järnvägsstation där det gick tåg mot Fjärås för vidare transport till Göteborg.

Sedan några år tillbaka finns en rekonstruktion av Isa och som trafikerar Lygnern under sommaren.

Här kan du läsa mer om Isa af Lygnern.

Fiske

I Lygnern fiskar du bäst från båt, men på flera platser kan du även fiska främst öring från land. Lygnern avvattnas via Sundsjön ut till havet genom Rolfsån som mynnar i Kungsbackafjorden.

Fiskekort

Köp fiskekort online

Du behöver fiskekort om du ska fiska. Kortet säljs även på Tempo i Fjärås centrum och turistinformationen i Kungsbacka.

Ålen är fridlyst och du måste försiktigt släppa tillbaka den om du råkar fånga en.

Vatten som ingår i området

Lygnern, Stora och Lilla Svansjön, Storån upp till Sätila reningsverk, Staborgsund och Sundsjön. I Sundsjön får man inte fiska från landsvägsbron vid Ålgårda samt nedströms denna bro.

Kontaktinformation


430 33 Fjärås
Telefon: 0705-542941
Telefon: 0703-139139

Hemsida: https://www.ifiske.se/fiske...

Prisinformation

  • Fritt fiske för barn och ungdomar till och med 14 år. Ungdomar under 15 år fiskar på samma vilkor som fiskekortsköpare. 
  • Dygnskort 50kr
  • Månadskort 100kr
  • Årskort 300kr