Hjärnans musik - eftermiddagskonsert

Kulturhuset Fyren, Kungsbacka

Upplev modern Brainwave Music - en konstform som sammankopplar musik och neurovetenskap, där hjärnvågorna skapar en spöklik syntetisk ljudbild. En performance med introduktion och frågestund.

Gruppen 1+1+=3 består av Jean-Louis Huhta (modularsynt), Per Hüttner (EEG-performer) och Stephen Whitmarsh (EEG-controller).

De skapar tillsammans ett verk med fokus på feedback mellan ljud, video och de hjärnvågor som de mäter under performancen. Hjärnans tillstånd påverkar ljudbilden som de tillsammans styr mot translika disharmonier, spöklika suggestioner och uppviglande erotismer.

De utvecklar Brainwave music, en konstform som sammankopplat musik och neurovetenskap sedan 1960-talet.

Evenemanget inleds med en kort introduktion om tekniken och idéerna bakom verket. Efter performancen finns möjlighet att mer ingående diskutera frågor som väckts under konserten.

Lyssna, fråga, lär dig mer! Var med när vetenskapen möter konsten.

 

Konserten ingår i serien INES - där vi presenterar samtida elektronisk musik. Konserten streamas till INES digitala kanal.

 

Mer om gruppen

Per Hüttner som initierat projektet har länge arbetat i gränsländerna mellan konst och vetenskap. 2005 bildade han Vision Forum som blev en internationell plattform för experiment och forskning. Efter en nomadisk tillvaro har han nu Paris som bas och arbetar med fotografi, interaktiva utställningsprojekt och sitt gränsöverskrivande tänkande. Han har dessutom drivit gallerier i Los Angeles och Stockholm.

Jean-Louis Huhta är en legend på den svenska musikscenen. Med en bakgrund i band som hårda hardcorepunkbandet Anticimex, funkmaskinen Stonefunkers, ritualrockarna The Skull Defekts och technoprojekt som Brommage Dub och Dungeon Acid är han utan tvekan en av landets musiker med tyngst CV.

Stephen Whitmarsh är neuroforskare och musiker. Han arbetar på Institut du Cerveau et de la Moelle épinière (ICM), Pitié-Salpêtrière sjukhuset i Paris. Han har arbetat i gränsländerna mellan konst, musik och vetenskap sedan 2008 och är medlem i den internationella och interdisciplinära nätverket OuUnPo.

 

23mar 13:30 - 14:30 Kulturhuset Fyren

Kontaktinformation

Kungsbacka Konsthall
Borgmästaregatan 6

Telefon: 0300-834284

Arrangör: Kungsbacka konsthall och Region Halland

E-post: konsthallen@kungsbacka.se

Mer från Kulturhuset Fyren

Utbud

Fakta

Fri entré. Hålls i Snäckan, en trappa upp i kulturhuset Fyren.

Hitta hit