Sommarutställning 2019

Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala, Kungsbacka

Välkommen till tre separata utställningar på Båtmuseet i sommar. Alla med stark lokal proveniens.


Lotsplats Mönster är en utställning framtagen av Jan Olsson som berättar i text och bild om lotsplatsens historia från 1761 och fram till nedläggningen 1936. Utställningen ger en inblick i den gamla lotsplatsen på Mönster och livet där. Lotsuppassningshuset som 1880 flyttades från Karlskrona till Mönster är det enda som idag återstår i ursprungligt skick av lotsplatsen.

Utställningen Hav består av 21 tavlor som skildrar den del av världshavet som utgörs av Vendelsö- och Kungsbackafjorden, sett ur Carl-Magnus Stolts ögon. Vi får uppleva vattnets och himlens skiftningar vid olika väder och årstider.

I museets båthall visar vi Verkligheten i miniatyr. Här presenteras båtar i modell med verkliga farkoster som förebild. Modellerna kommer dels från museets egna samlingar dels inlånade från lokala båtbyggare som bland annat Modellbåtsakademien som generöst har lånat ut en del av sina pärlor. Vi kan visa en mångfald av olika modeller såsom fiskebåt, skärgårdskryssare A-22, Torsösnipa, Doris från Härön, jigg, en Maxi 77 till en trepunktsgalosch.

Missa inte tillfället att ta en närmare titt på museets praktmodell av Calmare Nyckel, byggd 1928 av den kända göteborgska modellbyggarfirman AB Sverre. Förebilden byggdes i Holland omkring 1625. Modellen finns att se på övervåningen närmast nödutgången.

I museets stora sal exponeras dessutom två av Sjöräddningssällskapets större båtar. Sjöräddningssällskapet har varit frivilliga sjöräddare sedan 1907.

Sommarutställningen är framtagen med hjälp av stöd från Brita och Sven Rahmns Stiftelse.

Utställningarna finns att se på museet mellan 6 juni – 31 augusti.
Fri entré.

Kontaktinformation

Båt- & Sjöfartsmuseet i Onsala
Hagardsväg 1
Onsala
Kontaktperson: Marie Cervin och Bert Westenberg
Telefon: 0300-64760
Bokning: 0300-64760

Arrangör: Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala

E-post: info@batmuseetonsala.se
Hemsida: www.batmuseetonsala.se

Mer från Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala

Utbud

Prisinformation

Fri entré

Båtmuseet drivs helt ideellt och tar tacksamt emot ett litet bidrag för utveckling av museet och framtida utställningar.

Res med kollektivtrafiken

Faciliteter

Café
Husdjur välkomna
Konferensmöjligheter
Lekplats
WC/Toalett
Parkering
Hjärtstartare
Rullstolsanpassat
Historisk plats

Hitta hit