Dresses and Decadence - The Stylish 1920's

Tjolöholms Slott, Kungsbacka

2020 års stora utställning på Tjolöholms Slott tar ett kliv hundra år tillbaka i tiden, till det dekadenta och dynamiska 1920-talet. Här lyfts det spännande 20-talets glamorösa modehistoria fram, samtidigt med berättelser om livet på Tjolöholm och hur det nya moderna samhället tar form. Utställningen äger rum i slottets vackra salar och gemak på två våningar, och du beser utställningen på egen hand (på grund av Covid 19 ges för närvarande inte några allmänna visningar).

RUNNING WILD
För hundra år sedan drog den vilda dansen charleston som en löpeld över världen, först spelad i Broadway-musikalen Running wild i New York. Jazzen strömmade ut grammofonerna, kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Stumfilmen och Hollywoods filmstjärnor förtrollade sin publik, radion fick sitt genombrott och bilar och resande blev allt vanligare. Efter första världskriget fanns ett behov av att släppa loss och bryta mot tidigare konventioner. Festen och maratondansen verkade aldrig ta slut.

Kläder från 1920-talet återspeglar stora sociala förändringar. Både män och kvinnor klär sig allt mer ledigt och för tiden vågat, passande för den nya moderna tiden som för första gången inte står långt från dagens mode.

UNIKA ORIGINALKLÄDER
Dräkterna som ingår i utställningen kommer från en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar. Den visar på bredden av 1920-talets mode, allt från glittriga, färgsprakande klänningar som chockerande slutade på halva vaden, till praktiska komfortabla kläder med generös vidd för kvinnor i farten både i sin nya bil, på badstranden och på skidor. För att ytterligare öka upplevelsen bjuds besökaren även på stumfilm, jazz och kanske några danssteg.

Besökaren får även en inblick i det privilegierade livet på Tjolöholm vid samma tid. På 1920-talet är det grevinnan Blanche Bonde, dotter till Blanche och James Fredrik Dickson, som bor på godset. Foton från tiden speglar bland annat ett bekymmerslöst strandliv, men i våra arkivhandlingar kan vi även se att livet och omsorgen om godset fortsatte med stor stab som skötte om både trädgård och byggnader. Blanche fyra närapå vuxna söner med sina jämnåriga vänner var flitiga besökare.

Utställningen pågår 15 februari–30 december 2020.

Tjolöholms Slott håller öppet varje dag hela sommaren.

Entré 130 kr, barn 5-15 år 50 kr.

Kafé Manegen är öppet och serverar fika och lättare lunch. Här finns stora ytor och många bord utomhus! Slottsbutiken och sommarbutiker bjuder på härlig shopping. För barnen finns Tjolöholms lekby i Manegen, skattjakten Äventyrsrundan och lekskeppet vid stranden. På badplatsen kan du ta uppfriskande bad och spana efter krabbor. Glöm inte att slottsträdgården och naturen bjuder på blommor, skön avkoppling och hälsosam luft, och att det finns mängder av promenadvägar att välja mellan. Varmt välkomna!

Kontaktinformation

Tjolöholms Slott

43974 Fjärås
Telefon: 0300-404600

E-post: info@tjoloholm.se
Hemsida: https://www.tjoloholm.se

Hitta hit