Dresses and Decadence - The Stylish 1920's

Tjolöholms Slott, Kungsbacka

2020 års utställning på Tjolöholms Slott tar ett kliv hundra år tillbaka i tiden, till det dekadenta och dynamiska 1920-talet. Här lyfts det spännande 20-talets glamorösa modehistoria fram, samtidigt med berättelser om livet på slottet och hur det nya moderna samhället tar form. Utställningen äger rum i slottets vackra salar och gemak på tre våningar.

För hundra år sedan drog den vilda dansen charleston som en löpeld över världen, först spelad i Broadway-musikalen Running wild i New York. Jazzen strömmade ut grammofonerna, kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Stumfilmen och Hollywoods filmstjärnor förtrollade sin publik, radion fick sitt genombrott och bilar och resande blev allt vanligare. Efter första världskriget fanns ett behov av att släppa loss och bryta mot tidigare konventioner. Festen och maratondansen verkade aldrig ta slut.

Kläder från 1920-talet återspeglar stora sociala förändringar. Både män och kvinnor klär sig allt mer ledigt och för tiden vågat, passande för den nya moderna tiden som för första gången inte står långt från dagens mode.

Dräkterna som ingår i utställningen kommer från en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar. Den visar på bredden av 1920-talets mode, allt från glittriga, färgsprakande klänningar som chockerande slutade på halva vaden, till praktiska komfortabla kläder med generös vidd för kvinnor i farten både i sin nya bil, på badstranden och på skidor. För att ytterligare öka upplevelsen bjuds besökaren även på stumfilm, jazz och kanske några danssteg.

Besökaren får även en inblick i det privilegierade livet på Tjolöholm vid samma tid. På 1920-talet är det grevinnan Blanche Bonde, dotter till Blanche och James Fredrik Dickson, som bor på godset. Foton från tiden speglar bland annat ett bekymmerslöst strandliv, men i våra arkivhandlingar kan vi även se att livet och omsorgen om godset fortsatte med stor stab som skötte om både trädgård och byggnader. Blanche fyra närapå vuxna söner med sina jämnåriga vänner var flitiga besökare.

Visningen är ca 45 min lång. Det är inte möjligt att se utställningen utan visning. 

Kontaktinformation

Tjolöholms Slott

43974 Fjärås
Telefon: 0300-404600

E-post: info@tjoloholm.se
Hemsida: https://www.tjoloholm.se

Hitta hit