Vandring på Tjolöholms Slotts stigar

Fjärås, Kungsbacka

I landskapet kring Tjolöholm löper en imponerande mängd stensatta stigar. Stigarna, ofta med tillhörande trappor, anlades av slottets ägare under 1800-talet och 1900-talets början, så att herrskapet kunde ta sig ut i naturen kring slottet. Dagens vandringsleder i området följer i flera fall ännu dessa stråk. Nyligen genomförda inventeringar har dock visat att de stensatta stigarna är långt flera än vad som tidigare varit känt. Över en halv mil stensatta stigar och trappor har påträffats! Många av dem har fallit i glömska och knappt använts på över hundra år. Följ med på en tur ut i Tjolöholmslandskapet och återupptäck de fantastiska spåren, bland mossa och vildkaprifol!

LÖRDAG 5 SEPTEMBER KL 10.00: STUTERIBERGEN
Pär Connelid, historisk geograf, tar med oss på en vandring i skogarna ovanför det forna stuteriet, numera Tjolöholms lantgård. Stigarna leder till magiska platser och fornminnen. Parkering och mötesplats vid gårdens köttbod, som ligger på höger sida längs infartsvägen till godset, följ skyltning. Delvis kuperad terräng, tänk på att ha rejäla skor. Ta med vatten. Toalett finns inte. Vandringen tar två-tre timmar. 160 kr/person, barn upp till 15 år gratis.

LÖRDAG 19 SEPTEMBER KL 10.00: STORESKOG
Tillsammans med Pär Connelid, historisk geograf, vandrar vi på de över hundra år gamla stensatta stigarna som slingrar sig på Tjolöholmshalvön. Stigarna tar oss till utsiktsplatser och fornlämningar. Samling utanför Manegen/Slottsbutiken. Delvis kuperad terräng, tänk på att ha rejäla skor. Ta med vatten. Toalett finns i anslutning till parkeringen. Vandringen tar två-tre timmar. 160 kr/person, barn upp till 15 år gratis

05sep 10:00 - 12:30
19sep 10:00 - 12:30

Kontaktinformation

Tjolöholms Slott

43974 Fjärås
Telefon: 0300-404600

E-post: info@tjoloholm.se
Hemsida: https://www.tjoloholm.se/

Hitta hit