Skördetid i Äskhult

Fjärås, Kungsbacka

Det känns i luften att vi går in i en ny årstid. Kålgårdarna är fyllda av rotfrukter, ärtor, grönsaker och i Jönsas apelgård dignar träden av mogen frukt. Det är bråda dagar för Äskhults pigor och drängar, allt ska hinnas tas om hand om innan det är för sent.

Vi säljer säsongens skörd av äldre kultursorter så länge lagret räcker. I Bengts Kaffestuga serveras en skördelunch med allt det goda från kålgårdarna och pigorna håller i roliga skördelekar för alla busiga barn.

Program

29-30 Augusti 11-17

Skördetid i Äskhult

I år har vi ingen vanlig höstmarknad i byn, istället firar vi lite mindre och med flera dagar under augusti och september.

Äntligen är det dags för oss att dela med sig av byns odlingar till er. Vi har försäljning av de äldre kulturväxter som har odlats i byn under säsongen. I Bengts Kaffestuga serveras en skördelunch med allt det goda från kålgårdarna och pigorna håller i roliga skördelekar för alla busiga barn!

12 September 11-16

Kungsbacka Höstfest i Äskhults By

I år besöker vi inte torget som vanligt under Höstfesten i Kungsbacka, istället bjuder vi in till att fira skördetiden i Äskhult By.

 Äntligen är det dags för oss att dela med sig av byns odlingar till er besökare. Vi har försäljning av de äldre kulturväxter som har odlats i byn under säsongen. I Bengts Kaffestuga serveras en skördelunch med allt det goda från kålgårdarna och pigorna håller i roliga skördelekar för alla busiga barn!

13.00-14.00 Kålgårdsvandring i Äskhults by

Följ med Äskhults trädgårdsmästare Johan Gustavsson ut i byns odlingar.

Under turen får du veta mer om vad som odlades på landsbygden under 1800-talet, men också allt det praktiska arbete som görs i kålgårdarna idag. Johan delar med sig av både utmaningar och framgångar under hans första säsong i Äskhult.

Vandringen startar på bytorget. Begränsat antal, först till kvarn.

26-27 September 11-16

Mickelmäss i Äskhult                    

Förr var mickelmäss en av de största helgerna på året här i Äskhult. Skörden skulle vara bärgad och aldrig någonsin fanns det så mycket mat i förråden som nu. Sommaren led mot sitt slut och både kallare och mörkare tider väntade, men innan dess bjöds det in till skördegille. Nu är du välkommen att fira en traditionell mickelmäss med oss i Äskhult.

I Bengts kaffestuga serveras flera rätter baserat på det som odlas över säsongen och ute i byn kan du lära dig mer om hur livet såg ut under skördetiden på 1800-talet.

Mer info om sensommarens helger kommer inom kort. 

Varmt välkomna!

Hitta hit