Evenemang

Psyklyftet 2022 - om normer, krav och ideal

För sjätte året i rad arrangerar vi Psyklyftet som är en temamånad om psykisk hälsa. Syftet är att skapa möjligheter för människor att prata om livsfrågor, självkänsla och normer. Programmet är brett och erbjuder något för alla, oavsett var man befinner sig i livet. I år fokuserar vi extra på de normer, krav och ideal som vi alla möts av dagligen i vårt samhälle.

Var med på föreläsningar, utställningar, boksamtal, workshops eller se en film på bio på temat under månaden. Listan på aktiviteter fylls på efterhand fram till november, så håll utikik här efter allt intressant som du kan delta i.

Psykylftet är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Region Halland och andra kommuner i Halland. 

1 november kl 17-19 Tecknarworkshop 

Välkommen på tecknarworkshop på kulturhuset Fyren. Serietecknaren Bianco Casco visar dig hur du tecknar och skapa en serie som passar för att uttrycka tankar om aktivism. Temat är skriva som motstånd med normer, hbtqai+, ideal och krav. Bianco Casco har gått på serieskolan i Malmö och har bland annat tecknat antirasistiksa serier för Galago. 
Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser. 
Föranmälan sker till bibliotek.program@kungsbacka.se

7-20 november Konstutställning av Victor Lindholm Magnusson

Utställning på Bryggan på kulturhuset Fyren. Temat är ung psykisk ohälsa och könsdysfori.

11 november kl 10-12 Filmvisning för seniorer

Träffpunkt Ågläntan på Västergatan 21. Vi ser en film på ämnet psykisk hälsa och välbefinnande med plats för reflektion och samtal. 

15 november kl 18-20 Filmen "Bränn alla mina brev" på Bio Kontrast

Efter ett gräl med sin fru inser Alex Schulman att han måste ta itu med sin vrede. En ilska som gått i arv i generationer och verka härstamma från morfar Sven Stolpe. Filmen är baserad på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. 

17 november kl 18-19.30 Författarsamtal med Jessica Schiefauer

Tvåfaldigt Augustnominerade Jessica Schiefauer gästar kulturhuset Fyren för ett samtal om normer, ideal och krav. Hon har skrivit Bärarna som en tät och skimrande roman om kärlek, föräldraskap och livsvillkor i ett samhälle både likt och olikt vårt eget. Det är en hisnande läsning som handlar om hbtq+, normer, ideal och krav.
Hon har även skrivit den omtalade boken Pojkarna som också bär tydliga spår om vad som är norm och inte. Moderator under samtalet är Lisa Karlsson, Biblioteken i Kungsbacka.
Begränsat antal platser. Föranmälan sker till bibliotek.program@kungsbacka.se

22 november kl 17-19 Serieworkshop på Fyren

Alla kan rita serier - du behöver bara våga börja teckna! I denna workshop som har temat skrivande som motstånd får du teckna tillsammans med serietecknaren Elias Ericson. Workshopen börjar med en kort presentation av hur Elias arbetar med känslor och ångest i sina verk, och fortsätter sedan med handledning i att teckna korta serier för att få utlopp för svåra känslor. Ingen känsla är för ful: här får ilska, ångest, sorg och frustration plats. Oavsett om du är nybörjare eller ritat mycket så är du som är från 13 år och uppåt välkommen! 
Begränsat antal platser. Föranmälan sker till bibliotek.program@kungsbacka.se

22 november kl 19-20.30 Från en kille till en annan: Föredrag med Atilla Yoldas

Kroppshets, pubertet, sexualitet, känslor och ibland även psykisk ohälsa är aspekter som snurrar runt en ung man. Vad är det att vara man? Vad är norm och vad är normalt? Atilla Yoldas är journalist, författare och aktivist med fokus på jämställdhet, rasism, psykisk hälsa och destruktiva maskulinitetsformer. Han utforskar kulturen kring machomannen och de myter som omger mansrollen och berättar om egna erfarenheter av machokulturen och dess destruktiva normer. Atilla Yoldas har skrivit boken Mansboken – från en kille till en annan. 
Digital liveföreläsning via Teams: gå in på länken för att delta på föreläsningen.
 

01nov
02nov
03nov
04nov
05nov
06nov
07nov
08nov
09nov
10nov
11nov
12nov
13nov
14nov
15nov
16nov
17nov
18nov
19nov
20nov
21nov
22nov
23nov
24nov
25nov
26nov
27nov
28nov
29nov
30nov

Kontaktinformation

Borgmästaregatan 6
Kungsbacka
Kontaktperson: Cecilia Ljungkvist-Holm
Telefon: 0300-834000
Telefon: 073-087300

Arrangör: Kungsbacka kommun

E-post: cecilia.ljungkvist-holm@kun...
Hemsida: https://kungsbacka.se/omsor...

Hitta hit