Barnens Kungsbacka

I Kungsbacka finns massor av roliga aktiviteter för hela familjen. Lek på lekplatsen på Borgmästareplatsen med temat Fågel, fisk eller mittemellan, upplev lekbyn i Kafé Manegen på Tjolöholms Slott, åk skridskor eller hälsa på djuren på Stättareds 4H-gård.

Lek på lekplatser

Borgmästareplatsen

Det här är lekplatsen där barnen kan gunga bland vågorna, snurra, hoppa studsmatta, vippa på en tumlare, balansera på laxen eller leka med sand och vatten. Du kan också speja på insekterna i planteringarna eller varför inte leka fågel, fisk eller mittemellan? Här finns vackra rabatter, fikaplats, grill och musikinstrument.

Lekplatsen på Borgmästareplatsen

Idrottsparken

Idrottsparken ligger i Söderstaden, mellan badhuset och ishallen. Här får alla aktiva barn och vuxna sitt lystmäte med roliga aktiviteter för hela familjen! Här finns studsmatta, klätterställning, snurrlek och rutschkana. Barnen kan göra olika typer av bollekar – allt från fotboll och basket till pingis. Det finns en skejtpark i betong, parkour, utegym, hinderbanor, hängmattor och grillplats.

Skogsallén

På Skogsalléns lekplats finns olika sorters gungor, vipplek och ett lekhus med rutschkana för de minsta. Utanför lekplatsen finns en härlig gräsmatta för bollspel och fri lek, och gott om plats för den medhavda fikan.

Kungsbackaskogen

På Kungsbackaskogens lekplats finns gott om yta för barn med spring i benen. Här kan barnen gunga gungor, leka pirat på träskeppet, klättra utmed klätterväggen, leka balanslekar och gunga vippgungor. Här finns bänkar att sitta på för den som behöver vila benen en stund eller för att mumsa på den medhavda picknicken. 

Bad- och strandliv

Längs kusten finns många barnvänliga bad med långgrunda sandstränder och härliga klippbad. För barnfamiljen är badplatserna Smarholmen, Lerkil och Vita Sand i Åsa populära med sina långgrunda sandstränder och mjuka klippor. Här kan du fiska krabbor, köpa glass i kiosken och spela en beachvolleybollmatch.

Fiska krabbor

Den roligaste aktiviteten är att fiska krabbor. Det enda du behöver är en hink, ett snöre, en klädnypa och bete - gärna en mussla eller en snäcka.

Krabbor trivs på grunt vatten bland tång och stenar och älskar mat, så väntan är oftast kort.

Tänk på att krabbor är levande djur och var försiktig med hanteringen. Ha inte för många krabbor i hinken samtidigt och se till att vattnet inte blir för varmt. Och glöm inte att krabborna bor i havet och gärna vill komma hem.

Fiska krabbor

Utflykter

Äskhults by

I Äskhult kan du kärna smör, säga hej till en Linderödsgris, träffa en bonde från 1800-talet eller ha picknick nere vid sjön. Här finns starka arbetshästar och en kaffestuga som serverar hembakade godsaker gjorda på gamla recept från trakten. Äskhult bjuder på ett historiskt äventyr för hela familjen och varje dag under sommaren finns aktiviteter för alla barn som hälsar på.

Barnaktiviteter i Äskhults by

Naturum Fjärås Bräcka

Naturum ligger mitt på Fjärås Bräcka, en israndsbildning som skapades av inlandsisen för 13 000 år sedan. I byggnaden finns en utställning om Fjärås Bräcka och naturen i närheten. Du får tips om vad som händer i naturen just nu och utanför husknuten startar naturstigar som visar vägen. Här finns aktiviteter för hela familjen och personalen uppmuntrar och inspirerar dig att vistas utomhus.

Ta en fika caféet som serverar ekologiskt och närodlat året om. En kort promenad från naturum finns Hallands största gravfält, Li gravfält, med över 100 bautastenar från järnåldern.

Barnens Tjolöholm

Det finns mycket för barnen att upptäcka på Tjolöholm! Under hela året finns dramatiserade barnvisningar, där kammarjungfrun Ottilia visar runt i slottets salar och vrår och berättar om livet förr på slottet.

I Kafé Manegen finns lekbyn. Här kan de minsta barnen leka i en återskapad historisk miljö med stuga, skola och stall.

Vid badstranden nedanför slottet finns skeppet Montrose som inbjuder till lek och upptäckarglädje. Här finns också en sandstrand för de mindre barnen och en badbrygga. Dessutom finns stora naturområden för den som vill gå på upptäcktsfärd i skog och mark. Kartor med information om stigarna finns på hemsidan eller att köpa i slottsbutiken.

Stättareds 4H-gård

På Stättareds 4H-gård kan du njuta av omgivningarna och hälsa på djuren året om. Du kan och gå runt och kolla på djuren i både ladugården och ute i hagarna. På sommaren finns mängder av aktiviteter som ponnyridning, djurguidning och grismatning. På gården finns också ett helg- och säsongsöppet gårdscafé och Kungsbackas största friluftsområde som bjuder in till vandring, bad, fiske och kanotpaddling.

Stättareds 4H-gård

Allekulla Gård

Allekulla Gård i Onsala är en säsongsöppen familjegård med gårdsbutik, galleri och ett café som serverar hemlagade pajer och kakor bakade på ekologiska produkter. I barnens hage kan barnen klappa getter och klia grisen Rosie på magen. Lantgården är ett familjevänligt utflyktsmål där du får chansen att träffa lantdjur i deras riktiga miljö.

ÄvenTur med bonden på Hamra Gård

Under sommaren kan hela familjen följa med på en guidad gårdsvisning. Här får du vandra runt på fälten, titta på fåren i sina hagar och grisarna i sina hyddor. Du får lära dig om spannmål och vallar, om kretsloppsbruk och vad det är för skillnad på gris- och fårbajs. Efter visningen serveras kolgrillad burgare och barnen får provsitta traktorn.

Kulturhuset Fyren

I kulturhuset finns alltid något för barn och unga att göra. På biblioteket finns de bästa böckerna och i konsthallen kan du vara med på en kreativ verkstad. En lördag i månaden är det Familjelördag med olika teman där du kan uppleva teater, sagor, konstverkstäder och mycket annat.

Aktiviteter

Äta glass

Vid glasscaféet Tre Toppar i Gottskär doftar det gott av nybakta rån och utsikten utöver hamnen, båtarna och havet är fantastisk. Den goda ekologiska glassen är tillverkad utan färgämnen och enbart på äkta råvaror och kommer från Lejonet & Björnen. Åsa Glasscafé är fyllt av mjukglass, kulglass, milkshakes, strössel, såser och glassrån doppade i choklad. Glassen tillverkas av Sia glass i Halländska Slöinge och det finns över 35 olika sorter att välja på. I Torstensvik i Frillesås ligger Larssons Glass där du kan skapa din egen personliga glasskreation – precis som du själv vill ha den. Välj mellan massor av smaker, såser, strössel och kross.

Minigolf

Detta är sporten för alla, gammal som ung. Inne i Kungsbacka är banan på Tingberget utmanande för både dig som är nybörjare, men även för den rutinerade. På äventyrsbanan vid Kungsbacka bowling- och squashcenter spelar du två varv, det första är lite lättare och det andra mer utmanande. På Gottskär minigolf i Onsala kan alla spela. Att spela minigolf är både roligt och koncentrationskrävande, så utmana hela familjen - må bästa puttare vinna!

Skridskor

Allmänhetens åkning i Kungsbacka ishall är populärt. Då kan vem som helst komma och åka skridskor och vissa tider är det tillåtet att ha puck och klubba. Du kan hyra skridskor, låna hjälm eller få dina egna skridskor slipade.

Badhus

Kungsbacka och Fjärås simhall är familjevänliga bad med plaskbassäng för barnen, 25-metersbassäng och kafeteria. I Kungsbacka simhall finns även vattenrutschkana och bubbelpool.