Budgettips för barnfamiljen

I Kungsbacka finns massor av aktiviteter och utflykter för både stora och små. Och visst går det att få en drömsemester, även om budgeten är begränsad. Här finns en hel del som är gratis eller nästan gratis. Det som oftast kostar pengar är parkeringen.

Cykla Kattegattleden

Kattegattleden ringlar sig längs med Hallandskusten hela vägen från Helsingborg i söder till Göteborg i norr.

På sträckan genom Kungsbacka kan du njuta av vackra naturupplevelser längs med havet och i inlandet. Du cyklar på banvallar, över stenbroar och vackra utsiktsplatser. Under cykelturen passerar du små samhällen, historiska platser och intressanta besöksmål. Duka upp fikakorgen på någon av de fina stränderna eller på en lite mer avskild badvik.

Upptäck stränderna

Stranden är en härlig plats för lite livligare aktiviteter som att spela bollsporter, fiska krabbor, bygga sandslott och leta efter snäckor.

Bada med hela familjen i Smarholmen! Lekskeppet Montrose vid Tjolöholms Slott.

Smarholmen

På Smarholmen finns härliga klippor – perfekta för krabbfiske – och en långgrund barnvänlig sandstrand. Här finns bryggor, flotte och toalett. Du kan fiska krabbor, spela beachvolleyboll, äta den medhavda picknicken eller köpa glass i kiosken.

Gottskär

Från Gottskär går en gångbro ut till ön Utholmen där du kan bada från salta klippor. Här finns ett hopptorn och badstegar vid klipporna och badbryggor vid vikarna. Du har nära toalett, kiosk, glasskafé, restaurang och parkering.

Lerkil

I Lerkil njuter du av fina stränder och härliga klippor med mysiga ställen att fika och sola på. Här finns en badbrygga och beachvolleybollplan. Det finns toalett, kiosk, restaurang och parkering i närheten.

Vita Sand

Vita Sand i Åsa är en härligt långgrund sandstrand med många fina badvikar. Här kan du bygga sandslott, leta snäckor, spela beachvolleyboll, njuta av den medhavda fikan eller köpa glass i kiosken.

Tjolöholm

De stora gräsytorna nedanför slottet är perfekta för en mysig picknick vid havet. Vid badstranden finns skeppet Montrose som bjuder in till lek och upptäckarglädje. Här finns också en liten sandstrand och en badbrygga.

Lygnern

Det går en stig och trappor från Fjärås Bräcka ner till sjön Lygnern, som är Hallands största, där du kan ta ett dopp vid den fina och populära sandstranden. Utefter Lygnerns båda sidor finns fina stigar och flera naturreservat med mängder av fina sandstränder och rastplatser som är perfekta för picknick.

Fiska krabbor

Den roligaste aktiviteten är att fiska krabbor! Det enda du behöver är en hink, ett snöre, en klädnypa och bete – gärna en mussla eller en snäcka. Krabbor trivs på grunt vatten bland tång och stenar och älskar mat, så väntan är oftast kort.
Tänk på att krabbor är levande djur och var försiktig med hur du hanterar dem. Ha inte för många krabbor i hinken samtidigt och se till att vattnet inte blir för varmt. Och glöm inte att krabborna bor i havet och gärna vill komma hem igen.

Fiska krabbor är en rolig aktivitet!

Kolla utsikten

Naturum Fjärås Bräcka

Naturum ligger mitt på Fjärås Bräcka, en israndsbildning som skapades av inlandsisen för 13 000 år sedan. Uppe på Bräckan har du utsikt över Fjäråsslätten, Lygnern och Kungsbackafjorden. Inne på naturum finns en utställning om Fjärås Bräcka och naturen runt omkring. Du får tips om vad som händer i naturen just nu, och utanför husknuten startar naturstigar som visar vägen. Här finns mängder av aktiviteter för hela familjen året runt.

Tölöberg

Det gamla vattentornet, Kungsbackas första, från 1897 är en fantastisk utsiktsplats i centrala Kungsbacka. Gå de 179 trappstegen och du ser nästan hela Kungsbacka och långt ut över Kungsbackafjorden. Här finns en bänk och bra stenar att sitta och ha picknick på.

Utsiktsplatsen i Björkris

Högt uppe på berget i Björkris finns en spektakulär och nybyggd utsiktsplats i trä som ser ut som en gigantisk kupollik pergola. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Kungsbacka och du kan även skymta Kungsbackafjorden.

Lek

Idrottsparken

Idrottsparken ligger i Söderstaden, mellan badhuset och ishallen. Här får alla aktiva barn och vuxna sitt lystmäte med roliga aktiviteter för hela familjen! Här finns studsmatta, klätterställning, snurrlek och rutschkana. Barnen kan göra olika typer av bollekar – allt från fotboll och basket till pingis. Det finns en skejtpark i betong, parkour, utegym, hinderbanor, hängmattor och grillplats.

Kungsbackaskogen

På Kungsbackaskogens lekplats finns gott om yta för leksugna barn. Här kan barnen gunga, leka pirat på träskeppet, klättra utmed klätterväggen, leka balanslekar och gunga vippgungor. Här finns bänkar att sitta på för den som behöver vila benen en stund eller för att mumsa på den medhavda fikakorgen.

Borgmästareplatsen

Det här är lekplatsen där barnen kan gunga bland vågorna, snurra, hoppa studsmatta, vippa på en tumlare, balansera på laxen eller leka med sand och vatten. Du kan också speja på insekterna i planteringarna eller varför inte leka fågel, fisk eller mittemellan? Här finns vackra rabatter, fikaplats, grill och musikinstrument.

Lek fågel, fisk eller mittemellan på Borgmästareplatsens lekplats.

Hälsa på djuren i Stättared

Till Stättareds 4H-gård är alla välkomna och det enda som kostar pengar är parkeringen. Här kan stora som små njuta av omgivningarna och hälsa på djuren året om. Du kan vandra runt i ladugården och ute i hagarna för att titta och klappa på små och stora djur. Här finns grisar, får, kaniner och getter. På sommaren finns mängder av aktiviteter för under 50 kronor som ponnyridning, djurguidning och grismatning.

Hälsa på djuren i Stättared. 

Kulturhuset Fyren

Det vackra runda huset är centrum för kulturverksamheten och det sjuder av liv i varje vrå. Fyren är Kungsbackas eget vardagsrum och där det finns mängder av aktiviteter för hela familjen. I Kulturhusparken kan de mindre barnen leka i båtskulpturen och pröva labyrintens mystiska gångar.

Var kreativ i Kungsbacka konsthall

Kungsbacka konsthall är helt gratis att besöka. Förutom spännande utställningar finns också populära skaparverkstäder för både stora och små. Då finns möjlighet att vara kreativ och skapa fritt eller få hjälp med idéer som är kopplade till utställningarna som pågår.