Kustnära vandring

Det är något speciellt med havsnära natur. Det är kargt, vackert och format av havets starka vindar. Överallt längs kustlinjen finns karga klippor, krokiga tallar, öppna strandängar och härliga stigar att vandra på. 

Särö strandpromenad 

I nordvästra delen av kommunen ligger reservatet Särö Västerskog. Strandpromenaden är en fortsättning av naturreservatet och går längs med havet och de pampiga disponentvillorna. Leden är cirka 5 kilometer lång och går över Snäckestrand, förbi Gövik, småbåtshamnen, herrbastun och fram till Särö Östra strandväg. I Gövik tillbringade Gustav V Adolf 35 år i sitt älskade sommarhus. Är du badsugen så finns här sandstrand, klippor och stenblock att bada ifrån, och från bergsknallarna har du en härlig utsikt över både hav och skog. 

Näsbokrok 

Precis utmed havet några kilometer utanför Åsa ligger naturreservatet Näsbokrok. Här har havets vindar format ett kargt och vackert landskap med vackra ljunghedar, klippor och klapperstensfält. Det finns en härlig lättvandrad slinga på 1,4 kilometer med flera rastplatser längs vägen som passar bra för barnvagnar, rullstolar och rullatorer. Vill du vandra mer fritt över klapperstensfälten så finns det andra, lite tuffare stigar att välja.

Näsbokrok naturreservat

Tjolöholm 

Tjolöholmshalvön i Fjärås är känd för sitt rika djur- och växtliv. Här kan du promenera längs havet året runt de flera mil långa promenadstigarna. På sommaren promenerar du genom lummiga lövskogar och längs karga klippstränder som på vintern förvandlas till frostklädda grenar och istäckta vikar. 

Är du sugen på att gå en lite ngre promenad ligger Storeskog längre ut på halvön. Här finns snirkliga stigar men också en runda som är bra för barnvagnar. Vill du bada så finns en fin badplats alldeles nedanför slottet. 

Mönster 

Längst ut i Onsala, på halvön Mönster, ligger naturreservatet Hållsundsudde-Sönnerbergen. Här vandrar du med utsikt över havet, över röda klippor, strandängar, vackra utsiktsplatser och vikar. Det är bitvis en lite tuffare vandring välnötta stigar. Längst uppe på toppen, i slutet av stigen, ligger en gammal lotsutkik där du har fin utsikt över havet och ut till Nidingen. Vid klart väder kan du se industrierna Väröbruk och Ringhals kärnkraftverk. Här finns också flera fornminnen som rösen, labyrinter och en begravningsplats, kallad Danska kyrkogården. På sommaren kan du bada från fina klippor och från bryggan vid de gamla lotsbostäderna.

Lotsutkiken på Mönster