AKiA Brygghus

AKiA Brygghus ligger alldeles vid forsen och Alafors kvarn i Anneberg. Ett idylliskt och drömskt läge för både förbipasserande cyklister, caféägare och för den som brygger öl.

AKiA Brygghus ligger alldeles vid forsen och Alafors kvarn i Anneberg. Här är Christian Figved nästan tillbaka till sin barndoms rötter: ett idylliskt och drömskt läge för både förbipasserande cyklister, caféägare och för den som brygger öl.

- De bästa med att driva bryggeri här ute på landsbygden är lugnet. Att kunna mata hönsen med malt och drav som blivit över, och att höra bruset från forsen. Det är oslagbart och vackert. Jag brukar säga som så här: jag åker gärna in till kaoset i stan, men jag vill inte leva i det, säger Christian.

Säljer till hela Sverige

På Systembolaget finns tio olika sorter från AKiA Brygghus och Christian säljer till krogar över hela Sverige.

- Jag gör det jag själv tycker är gott att dricka. Vill jag ha humle i öl så lägger jag i mycket humle. Det får hellre kosta någon krona extra för att för mer råvara i det.

Från början tillverkade AKiA mycket IPA men nu gör man även lager och pils.

- Länge kunde folk bara dricka lager, det var nästan det enda som fanns. Men numera är de lika vanligt att handla ale som andra sorter och många vågar prova nya smaker.

Intresse för kryddor och smaker

Hemma hos Christian har experimenterandet med kryddor och smaker i matlagning pågått nästan hela livet. Det har liksom alltid intresserat honom. Till slut kunde han inte hålla sig från att ta steget mot ölbryggning.

- Jag började brygga hemma som många andra gör. Jag har alltid varit intresserad av att experimentera med mat. Olika kryddor och smaker - det är samma sak när man brygger öl. Och det finns alltid något nytt att testa!

Efter de klassiska hundåren har Christian kunnat anställa en bryggare och investeringar har gjort att man kunnat öka takten i produktionen. Från att brygga 5 000-6 000 liter öl om året, bryggs nu dryga 60 000 liter varje år. En expansion och utveckling av AKiA står för dörren.

- Men jag kommer aldrig att överge kvarnen. Den kommer jag att behålla oavsett vad som händer, avslutar Christian.

Hitta hit

Hitta hit med hjälp av google maps

Du kan också besöka AKiA Brygghus på webben.