Toscana på svenska middagsbord

En del beskriver Halland som Sveriges motsvarighet till Toscana. Och på samma spår kan man jämföra pepparroten med just senap.

I Fjärås har Daniel Boströms familj odlat pepparrot sedan lång tid tillbaka. Då, på 60-talet, fanns 400 odlare i hela Sverige. Nu finns bara fem kvar. Gissa var de finns? 

- Att odla pepparrot ser jag som en kulturgärning. Jordmånen här i Fjärås passar bra, det är gammal havsbotten. Och vi kan hantverket. Det är en gröda som kräver mycket manuellt arbete. Pepparroten växer horisontellt och kan inte planteras lika tätt som morötter. Därför är det inte lika många som vill odla, säger Daniel. 

Daniels bröder har arbetat i företaget sedan de tog studenten. Ivern och lusten att bygga ett företag drev till slut även Daniel tillbaka till familjeföretaget. Idag har han rollen som VD och hans fru Lisa är ekonom och administratör. 

- Jag brinner verkligen för det småskaliga och lokala. Det är fantastiskt att se hur Cissi gör sin hummus på vår pepparrot. Eller att inspireras av andra lokala aktörer, som AKiA Brygghus till exempel. Halland är fullt av inspirerande lokala producenter.

Nyttig ört

Det är dags att omvärdera vad en pepparrot kan göra för en god middag. 

- I Alsace använder man pepparrot som bordskrydda. Det påminner ganska mycket om senap och är lite av den nya tidens matlagning, förklarar Daniel. 

Cajom pepparrot förädlar pepparroten – gör såser, pepparrotsvisp och smaksättningar som levereras till de stora matkedjorna i landet. Men de säljer också produkter gjorda på ingefära, hela 50 % av omsättningen kommer just från ingefäran. 

- Ingefäran är supernyttig, den innehåller en massa antioxidanter. Men det gäller förstås även för pepparroten. Den innehåller faktiskt mer C-vitamin än vad apelsinen gör, förklarar Daniel. 

Odlingar intill havet

På de böljande fälten, alldeles intill havskanten i Fjärås, har Cajom en del av sina odlingar. Även om de inte har en butik att besöka kan du gärna ta sig en sväng förbi för att uppleva landskapet.  

- Pepparroten är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna. Och det behövs fler pepparrotsodlare! Efterfrågan är större än tillgången. Så om ni är sugna på att odla, hör av er! vädjar Daniel med ett skratt.