Toscana på svenska middagsbord

En del beskriver Halland som Sveriges motsvarighet till Toscana. Och på samma spår kan man jämföra pepparroten med just senap.

- I Alsace använder man pepparrot som bordskrydda. Det påminner ganska mycket om senap, och är lite av den nya tidens matlagning, förklarar Daniel Boström på Cajom Pepparrot. 

En del beskriver Halland som Sveriges motsvarighet till Toscana. Och på samma spår kan man jämföra pepparroten med just senap. Eller som Daniel säger: 

- Pepparroten är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna.  

Lång familjetradition

Hur som helst, i Fjärås har Daniels familj odlat pepparrot sedan lång tid tillbaka. Då, på 60-talet, fanns 400 odlare i hela Sverige. Nu finns bara fem kvar. Gissa var de finns? 

- Att odla pepparrot ser jag som en kulturgärning. Jordmånen här i Fjärås passar bra, det är gammal havsbotten. Och vi kan hantverket. Det är en gröda som kräver mycket manuellt arbete. Pepparroten växer horisontellt och kan inte planteras lika tätt som morötter. Därför är det inte lika många som vill odla, säger Daniel. 

Småskaligt och lokalt

Efter att ha arbetat med helt andra saker bestämde sig Daniel förra året för att ansluta sig till familjeföretaget. I dag har han rollen som VD, och hans fru Lisa är ekonom och administratör. Daniels bröder har arbetat i företaget sedan de tog studenten. 

- Jag brinner verkligen för det småskaliga och lokala. Det är fantastiskt att se hur Cissi gör sin hummus på vår pepparrot. Eller att inspireras av andra lokala aktörer, som AKiA Brygghus, till exempel. Halland är fullt av inspirerande lokala producenter. 

Cajom pepparrot förädlar pepparroten – gör såser, pepparrotvisp och smaksättningar som levereras till de stora matkedjorna i landet. Men man säljer också produkter gjorda på ingefära, hela 50 % av omsättningen kommer just från ingefäran. 

- Ingefäran är supernyttig, den innehåller en massa antioxidanter till exempel. Men det gäller förstås även för pepparroten. Den innehåller faktiskt mer C-vitamin än vad apelsinen gör, förklarar Daniel. 

Odlingar intill havet

På de böljande fälten, alldeles intill havskanten i Fjärås, har Cajom en del av sina odlingar. Även om de inte har en butik att besöka kan man gärna ta sig en sväng förbi för att uppleva landskapet. Då kan man också passa på att köpa med sig en bit mat från Cissi Urbanke, som hyr in sig i Daniel och Lisas lada. 

- Och det behövs fler pepparrotsodlare! Efterfrågan är större än tillgången. Så om ni är sugna på att odla, hör av er! vädjar Daniel med ett skratt. 

Daniels tips för en aktiv hemester i Kungsbacka 

- Jag vill passa på att slå ett slag för Kattegattleden som slingrar sig genom vår vackra kommun! Den blev utnämnd till Årets cykelled i Europa 2018 och är 390 km lång. Från Helsingborg i Söder till Göteborg i Norr. Så varför inte passa på att uppleva Kungsbackas olika delar från cykeln i år? 

Passa på att stanna och fika hos en lokal aktör eller handla med er något gott längs vägen så blir det triss i ess: vackra vyermotion, och så handlar du lokalt!