Johan har koll på gästerna

Johan Bergman är mannen bakom Kungsbackas nordiskinspirerade restaurang – Cosa Table. Med hjälp av nyfikenhet och kreativitet har han gett Kungsbacka den mötesplats som folk verkar ha längtat efter.

– Människorna i Kungsbacka är svingrymma. De är öppna för mer bra grejer, oavsett vad det är. Jag tror inte det behöver vara så himla stramt, säger Johan Bergman.

Inne på Cosa Table kan man sitta i timmar. Inte bara för att äta närproducerat, vällagad mat med höga ambitioner utan också för att prata länge, alldeles för länge, med personalen.

– Det är nog inte så många andra restauranger som har sån koll på gästerna som vi har, ler Johan. Vi älskar att veta vilka som kommer hit, och är nyfikna på vilka de är.

Kreativitet och utvalda råvaror

I vinskåpet bakom ett högt barbord med plats för flera gäster finns flera lite ovanligare viner att välja bland, sådant som Johan eller hans kollegor nosat upp och som de gärna berättar mer om.

– Vi lägger mycket tid hos gästerna för att prata vin med dem, det är det kanske inte alla som gör, men för oss är det verkligen värt det, säger Johan.
Den kreativa processen bakom maten är jätteviktig för personalen på Cosa.

– Vi hittar råvaror som vi vill jobba med och kan liksom inte säga nej. Till exempel sparrisen nu. Ingen annan restaurang har halländsk grön sparris. Den kostar kanske mer, men gästerna är mer medvetna nu och frågar var maten kommer ifrån.

Det finns få nischade restauranger i Kungsbacka, men för Johan var det redan från början tydligt att just detta saknades.

Mina anställda ska vara bättre än mig

Själv lagar Johan inte maten, och han är inte skolad inom restaurang från början. Det var mer det stora intresset för branschen som lockade. På så vis är det mycket magkänsla som gjort Cosa table till den attraktiva och kreativa plats det nu är.

– Jag är halvbra på ganska mycket, och tänker hela tiden att vi kan bli ännu bättre. Det drivet delar jag med de som jobbar här. Jag vill att de ska vara bättre än mig, utveckla mig och restaurangen. Och det gör de verkligen.