Lugn och ro en liten bit bort

På Stinas uteservering sitter gästerna omgivna av skog, en landsväg bakom ladugårdsknuten och en och annan höna som pickar i gruset. Det känns lite som att tiden står stilla för en stund. 

- Det är det här med att göra saker med händerna, säger Stina Björk som driver Gårdsbageriet i Idala, en liten bit bort från staden och kusten – i skogarna i Idala. Jag kan inte bara sitta still, händerna vill skapa. 

Hembakat från grunden

Gårdsbageriet, som också är ett café och en liten livsmedelsbutik i en frys, bakar surdegsbröd och bakverk från grunden. Bakar man med surdeg får man vara beredd på att det tar tid, och att det inte alltid blir som man tänkt sig. 

- Egentligen skulle jag jobbat med textil. Men det är lättare att sälja bröd, skrattar Stina. 

Många av gästerna som kommer till Idala tycker att smakerna påminner om hur det var hemma hos mormor när man var barn. Ett glas mjölk och en hembakt bulle. Så gott, och inte mer komplicerat än så. 

- Det ska vara litegranna som att komma hem när man kommer hit, säger Stina. Många fokuserar ju på att man ska sälja så himla mycket hela tiden. Men jag vill mest att folk ska komma hit och att det ska kännas familjärt. 

Lokala råvaror

På Stinas uteservering sitter gästerna omgivna av skog, en landsväg bakom ladugårdsknuten och en och annan höna som pickar i gruset. Det känns lite som att tiden står stilla för en stund. På sommaren hittar många cyklister hit, fiket blir en välbehövlig paus från ett svettigt pass längs Kattegattleden. 

I trakterna finns det gott om råvaror till bageriet. En gång i månaden kan man hämta surdegspizzor från Idala, och då kommer skinkan från en bonde i närheten. Läsken som säljs i caféet är även den lokalt producerad. 

- Det finns så mycket gott och bra häromkring. Jag tycker att det känns bra att kunna arbeta med lokala råvaror, samtidigt som gästerna verkligen efterfrågar det nu. 

Jobbet i bageri är inget för den lata. Man får gilla att jobba, som Stina säger. Men man kan också mycket väl gilla att njuta en stund, med en kopp kaffe och en nybakt fralla på trappen bakom bageriet. 

- Det är nog den bästa stunden på dagen, skrattar Stina. När jag bakat sedan klockan fem och får ta min fika – då njuter jag.

Hitta hit

Hitta hit med hjälp av google maps

Du kan också besöka Gårdsbageriet i Idala på webben.