Martin lever och jobbar bland vågorna

Efter många år med ett yrkesliv med mycket resande över hela världen startade Martin Lannér Surfskjulet och bytte livsstil. Nu ligger fokus på surfing, att verksamheterna ska växa i lagom takt och att göra plats för det roliga i livet.

– Jag jobbade och reste jag en hel del och hade knappt tid att träffa barnen förut. Sen tog jag ett beslut att göra något som var väldigt roligt i livet istället för att ha fokuset på pengar och bra lön.

Strandkiosken i Gårda Brygga där Martin driver en del av sin verksamhet har funnits i många år. Numera är det också en plats för vattensport och äventyr, där Martin Lannér hyr ut kajaker, SUP-brädor och håller i kurser.

– Surfskjulet som verksamheten heter startades för 10 år sedan nu. Då blev drömmen om att ha en egen surfshop verklighet. Det utökades sedan med SUP (Stand Up Paddleboard) och jag har ju kajaker också. Och här i Gårda Brygga har vi haft kiosken i… är tre eller fyra säsonger nu? Jag blir lite osäker, tiden går så fort! berättar Martin.

Just SUP har exploderat i popularitet de senaste åren, inte minst längs Kungsbacka kommuns kust.

– Jag var inte först med SUP, men en av de första i Sverige! säger Martin.

Men för Martin själv är det vindsurfing som är favoritsysslan. Intresset för vind och vågor gjorde att surfing gick från att vara en hobby till att även bli arbete, en hel livsstil.

Nu får surfingen ta mer plats och Martin kan umgås med familjen på ett annat sätt.

– Det är ju mycket därför jag vill göra detta, för att kunna leva, jobba och göra det jag tycker är roligast, säger han.

– Det finns ju alltid saker med att driva en verksamhet som inte är så kul, men när någon varit ute och paddlat SUP första gången och lyckas stå upp på brädan, det är ju otroligt belönande att se, berättar han med ett leende.

Fler skulle kunna ha glädje av det äventyrliga och fria som actionsporter innebär

Det är inte bara runt Surfskjulet och strandkiosken som det bubblar. Martin är också ordförande i Kungsbacka surf & klätterklubb där snart händer nya spännande saker.

– Vi har hållit på länge i surf och klätterklubben, ibland får man ju vara lite envis och kanske hålla ut lite. SUP:en är ju till exempel en sån grej där vi tänkte i många år att ”i år kommer folk fatta grejen med detta” och så hände det inte det året heller, säger han med ett skratt.

Men till slut lossnade det och SUP fullkomligt exploderade i popularitet. Martin hoppas att det snart ska lossna även för klätterklubben.

– Jag har svårt att släppa idéer som jag själv tycker är bra. Jag går gärna och värker på det ett tag, lägger planer för hur det ska gå ihop. Och jag tror på att fler skulle ha glädje av det äventyrliga och det fria som actionsporter innebär, säger Martin.