Barnens dag var höjdpunkten

Lilly, 87 år.

- Jag föddes i Svartrå kommun i Halland 1934. Mina föräldrar hade kommit hem från Amerika 1932. Där var det depression med många arbetslösa, bara en på hundra fick arbete. Pappa fick jobb på Gåsevadholmshus som trädgårdsmästare. Flytten till Gåsevadholm gick tidigt på våren. Där bodde vi sedan i ett av arbetarhusen och på de gröna ytorna omkring slottet vi hade mycket sällskap av barnen till familjen Sifferschiöld, som bodde på slottet då.

På sommaren var det Barnens dag på torget

Till Kungsbacka fick vi följa med mamma och pappa när de skulle handla på Bröderna Nilssons speceriaffär. I Kungsbacka fanns det flera sådana butiker. Bröderna Börjesson, Anders Bengtssons, Stenlunds, Granvi och flera bagerier och charkuterier. Till Kungsbacka följde vi med om det till exempel var “Barnens dag” på sommaren. Det var marknad på marknadsplatsen och där såldes hästar, kor, grisar och höns. Det var även tivoli och dans.

Röda små bodar och lucia med häst och vagn

I december hölls julmarknad på torget med allt vad det innebär. Små röda bodar sattes fram och mellan dem sattes julgranar som pappa varit med och hämtat i skogen. Det hade också valts en lucia i staden och hon kröntes på Stadshotellet . Sex tärnor kom i efterföljande vagn, även de med vackra hästar och kuskar från Gåsevadholm . Alla Kungsbackas köpmän hade julskyltat med allt de kunde åstadkomma. Visst var det väldigt annorlunda då i Kungsbacka.

Träffades i parken när vi var lediga

När jag gått färdigt skolan så började jag som barnflicka i olika köpmannafamiljer. När jag var 14 år sökte jag till Sigrid Anderssons charkuteri på Kyrkogatan och fick arbete där. Jag kunde bo där i veckorna men cyklade hem om helgerna. Vi var många unga som arbetade i stan dels som expediter och springpojkar. Vi träffades på ledigheten i den då vackra parken eller gick på bio. Det fanns två biografer, Saga och Aranäs. Ja vi trivdes tillsammans!

Vi flyttade till Tjolöholm

Jag sökte mig vidare och började arbeta hos guldsmeden Bertil Karlsson på Kyrktorget men efter några månader blev jag sjuk och hamnade på sjukhus i fyra månader. Då hade familjen flyttat till Tjolöholm där pappa fick arbete under Grevinnan Bonde. Dit kom jag en grå vårdag. Vart hade vi flyttat? Men sen när det grönskade blev det underbart. Jag kände mig bättre och sökte arbete på Eskilstunaboden. Cyklade till stationen och tog tåget till Kungsbacka, det blev långa dagar. Jag hade träffat min käraste Sven och vi gifte oss i kyrkan på Tjolöholm, bröllopsfest i storstugan och vi fick bo i Grindstugan för det fanns inget ledigt i byn. Där var trivsamt men obekvämt, inget vatten inne och utedass. Men är man lycklig så går allt!

Detta är skrivet fritt ur hjärtat av Lilly Sandersson på Mortelvägen i Kungsbacka.