Sensommarguide: Stadskärnan

I stadskärnan finns bra shopping, äldre kvarter med vackra trähus och en ny toppmodern stadsdel. Du äter gott, njuter av stadslivet och de trevliga kaféerna och restaurangerna som kantar torget och smågatorna. Om du vill pröva fiskelyckan mitt i stan, så beger du dig till Kungsbackaån och hoppas få en abborre på kroken.

Missa inte...

 

1. Äkta torgmarknad

Första helgfria torsdagen varje månad är det marknad på Kungsbacka torg - året runt. Då fylls torget av marknadsstånd, och knallar och besökare kommer dit för att handla allt ifrån färska grönsaker och delikatesser till hantverk och blommor.

2. Kaffe och bowls på Kaffebaren

Mitt inne i Kungsbacka ligger mysiga Kaffebaren. Här kan du inte bara dricka gott kaffe utan även äta ljuvliga sallader, bowls, avocadomackor, juicer, fika och massa annat gott. Det finns också finfina alternativ till dig som vill äta glutenfritt eller veganskt.

Olika sorters fika

3. Kvarnskafferiet på Lindens torg

Ta en god fika på Kvarnskafferiet där allt bakas på surdeg i stenugn. Bröd, bullar och kakor bakas på Limabacka kvarns ekologiska hantverksmjöler som du även kan köpa med dig hem. Du kan också köpa specialkaffe och andra godsaker.

4. Frukost hela dagen hos Deli Essence

På Kyrkogatan ligger Deli Essence där du möts du av en härligt avslappnad grön och skön miljö. Allt som serveras kommer från växtriket och är ett perfekt alternativ för dig som vill äta grönt eller glutenfritt. Här kan du äta frukost hela dagen, njuta av härliga sallader, wraps, surdegstoast och annat gott. Möjligheterna är många och menyn är kreativ.

5. Danska smörrebröd på Röda Stugan

Röda Stugan är stadens äldsta byggnad och är en av två fastigheter som idag visar hur Kungsbacka såg ut före stadsbranden 1846. Köp med dig smarriga smörrebröd från Happy Dane eller passa på att ta en fika och njuta av den härliga lantstämningen mitt i stan. Huset ligger ett stenkast från det vackra torget som kantas av uteserveringar under sommaren.

6. Designklassiker och inredning på Cosa Home Stories

Inredningsbutiken Cosa Home Stories är något alldeles extra. Här är möbler och design det bästa man vet och det finns ett noga utvalt sortiment där endast det bästa är gott nog. Du hittar både designklassiker, välkända varumärken och möbler av mindre möbelföretag från både Skandinavien och resten av världen.

Två personer sitter i butiken Cosa Home Stories

7. Nordiskt mathantverk på Cosa Table

Här står det nordiska mathantverket i fokus och du njuter av välkomponerade rätter tillagade på lokala råvaror efter säsong. Allt du sitter på, äter med och dricker ur kan du köpa i designbutiken som ligger tvärs över innergården.

8. Bröd & bakverk i gamla stationshuset

I det gamla stationshuset bakas det mängder av bullar, baguetter, croissanter och surdegsbröd på lokala råvaror. Här är det närproducerade viktigt och mjölken kommer från Wapnö gård och mjölet mals i antingen Berte Qvarn eller Limabacka kvarn.

9. Mer än Potatis på Potatiskällaren

Potatiskällaren är en matbutik med lanthandelskänsla. Hyllorna är fyllda med te, kaffe, honung, ägg, pasta, oljor och i den manuella disken hittar du ost, salami, oliver och andra delikatesser. Det är bara att välja och vraka bland alla godsaker. På potatiskällaren gillar man lokala odlare och leverantörer men du hittar också noggrant utvalda råvaror från Italien, Spanien och Grekland.

10. Lunch på Storgatan 1

På Storgatan 1 kan du njuta av härlig husmanskost i mysig 1800-talsmiljö. Med finess och kärlek lagas smakrika lunchrätter med de bästa råvarorna. Klassiker som kåldolmar, spätta och köttfärslimpa syns ofta på menyn och på fredagar är det finlunch. Med tillhörande fredagsdessert såklart.

11. Handla som förr hos Bröderna Nilsson

När du kliver in genom dörren till Bröderna Nilsson på Storgatan 16 är det som att färdas tillbaka till en lanthandel från 1940. Du handlar fortfarande över disk och expediterna räknar ut vad du ska betala för hand.

12. Delikatesser hos Rollands by Atastement

Den fina delikatessbutiken i kvarteret Valand är som en härlig saluhall full av delikatesser, ost, frukt, grönsaker och charkuterier.

13. Sveriges bästa citygalleria

Visst är det smidigt att hitta allt man behöver på ett och samma ställe. Och ännu smidigare är det när det ligger mitt i stan. En kort promenad från stadskärnan ligger köpcentret Kungsmässan. Här hittar du över 90 butiker, caféer och restauranger och det har flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa citygalleria.

Kungsmässan

14. Pröva fiskelyckan mitt i stan

Efter en dag med shopping och stadsliv kan det vara läge för en promenad längs Kungsbackaån. Varva ner med en promenad i rogivande natur eller pröva fiskelyckan mitt i stan. Barn under 12 år fiskar gratis och fiskekort för både stora och små finns att köpa online. Kungsbackaån är ett av Västsveriges bästa abborrvatten men du kan också få en lax, gädda, havsöring eller sik på kroken.

15. Vidunderlig utsikt över Kungsbacka

En liten promenad från centrum ligger Kungsbackas första vattentorn - och troligen även Kungsbackas bästa utsiktsplats. Det tar ett tag att promenera den vindlade trappan upp till tornet, men det är mödan värd. När du tagit dig upp för de 179 trappstegen har du en storslagen utsikt över både Kungsbacka och Kungsbackafjorden.