Se och göra

Kattegattleden

Kattegattleden – Sveriges första nationella cykelled – är en 39 mil lång, näst intill bilfri, cykelled med unikt havsnära läge. Följ de rödvita skyltarna med nummer 1 och du kommer att finna många minnesvärda upplevelser längs vägen.

Cykelleden går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland. Det spelar ingen roll var du startar äventyret för leden är lättillgänglig via goda kommunikationsmöjligheter. 

Kattegattleden erbjuder dig som cykelturist en mängd stora – och små – upplevelser. Du cyklar i en fantastisk kustnära natur med närhet till härliga sandstränder och vackra utsiktsplatser. Leden tar dig genom pittoreska fiskelägen och mysiga städer. Under cykelturen passerar du flera historiska platser och intressanta besöksmål som alla är väl värda ett besök.

Fikasugen eller hungrig?

Det ligger caféer och restauranger som ett pärlband utmed hela leden. När du blir trött finns det gott om olika boendealternativ att välja på – allt från campingar och B&B´s till hotell. Det finns ett stort antal spaanläggningar längs kusten där du kan få hjälp med både ömmande leder och muskler eller helt enkelt bara – njuta.

Kattegattleden genom Kungsbacka

Du cyklar längs kusten, genom skogsmark och över jordbrukslandskap, genom små samhällen och i stadsmiljö. Leden är lätt kuperad och går på småvägar och cykelvägar men också i blandtrafik. Längs sträckan finns ett brett serviceutbud med allt från logi och restauranger till cykelservice.

Frillesås-Åsa

Genom Frillesås går sträckan i blandtrafik och fortsätter sedan på den gamla banvallen där du kan njuta av en bilfri sträcka längs kusten med fantastisk utsikt över havet! I Frillesås finns butiker och restauranger. Stanna sedan till vid något av de härliga havsbaden i Åsa, ta en glass i glasscaféet eller njut av en fika på bageriet.

Åsa

Sträckan går på småvägar i blandtrafik med utsikt över åkrar och ängar. Gör en avstickare till Tjolöholms Slott – Sveriges enda tudorslott eller till Fjärås Bräcka. Ta en välförtjänt paus och njut av utsikten över både hav och sjö eller känn tidens vindslag bland de 100 bautastenarna på Li gravfält! På naturum Fjärås Bräcka kan du fika och fylla på vatten.

Åsa-Kungsbacka

Leden tar dig vidare mot Fjärås station där du sedan viker av och cyklar på småvägar i blandtrafik och på cykelväg längs åkrar, mellan hästgårdar. Här kommer du fram till Hanhals holme och Hunehals borg som var en medeltidsborg på 12- och 1300-talet. Här kan du njuta av ett svalkande dopp eller vandra längs en skyltad kulturstig som berättar om borgen. Stanna till på Rolfsbron i Hanhals, en vacker stenvalvsbro från 1600-talet.

Kungsbacka

Kungsbacka är en av Västsveriges största handelsplatser med totalt 80 000 invånare. De gamla trähusen präglar Kungsbackas stadskärna och staden grundades redan i början av 1500-talet. Fram till 1645 var Halland danskt och Kungsbacka var en gång Danmarks minsta stad.

Leden går på cykelväg genom centrala Kungsbacka och längs Kungsbackaån. Innerstaden bjuder på mysig atmosfär med caféer, restauranger och butiker. Kungsbackaån slingar sig genom staden och mynnar ut i Kungsbackafjorden och på andra sidan skymtar Tjolöholms Slott.

Kungsbacka-Onsala-Vallda

Sträckan går på cykelväg längs Kungsbackafjorden och tvärs över inlandet. Onsalahalvön bjuder på spännande sjöfartshistoria och du kan besöka kaparkapten Lars Gathenhielms grav i Onsala kyrka. Alldeles intill ligger Båtmuseet där du kan botanisera bland båtar, motorer och olika samlingar. Därifrån tar du dig sedan ner till vackra Gottskär. Här finns café, restauranger och möjlighet till salta dopp från kala klippor. 

Vallda-Särö-Kullavik

Leden går på cykelväg, skogsväg och på småvägar i blandtrafik över skog och mark och mellan bostadsområden. Stanna till vid Kungsbacka golfklubb och ta något att äta eller dricka. På sträckan längs Brandshultsvägen har du vackra Hördalens naturreservat, samt en slående vacker utsikt över Brandshultsviken. Ta en avstickare och promenera längs med havet i naturreservatet Särö Västerskog.

Att cykla är frihet! Från cykelsadeln hinner du se och uppleva mer samtidigt som du hela tiden känner doften av hav och strand.

Fakta om Kattegattleden

  • En cykelled mellan Helsingborg och Göteborg – till största delen asfalterad och bilfri.
  • Region Halland är huvudansvarig för leden, som är ett samarbete mellan Region Halland, Region Skåne, Trafikverket och de tio kommunerna Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Göteborg Stad. 
  • Kattegattleden är en satsning som ska utveckla cykelturismen i och bidra till näringslivsutveckling, ekonomisk tillväxt och att skapa nya arbetstillfällen i kommunerna och regionerna längs leden.

Kontaktinformation

Storgatan 15
43430 Kungsbacka
Telefon: 0300-834595

E-post: info@halland.se
Hemsida: https://kattegattleden.se

Hitta hit