Tips för en hållbar semester

Att ha semester behöver inte alltid betyda att du reser långt bort, utan det kan vara att semestra på hemmaplan  ̶  att ha hemester  ̶  och upptäcka allt det som finns på nära håll.

Att semestra hållbart handlar om att du aktivt och medvetet väljer allt från hur du transporterar dig och var du bor till vad du äter och gör på din semester.

Det finns några enkla saker du kan tänka på för att din semester ska bli lite mer hållbar. Ingen kan göra allt men alla kan med små medel göra något.

Res hållbart

Just transporten och hur du reser på semestern är en stor och viktig fråga. Försök i första hand att välja tåg eller buss, och välj hellre bilen än att åka båt och flyga. När du väl är på plats är det bra att försöka gå eller cykla så mycket som möjligt. Försök även åka kollektivt. I Kungsbacka är det enkelt att ta sig runt med buss.

Ha kvar miljötänket på semestern

Bara för att du åker på semester behöver du inte skippa de små vardagliga miljöinsatserna som du vanligtvis gör hemma. Återvinn skräpet, spara på vattnet och släck lampan.

Handla närproducerat och närodlat

Väck alla sinnen under semestern. Ät närodlat och gynna de bönder som bor i närheten och ät efter säsong. I Kungsbacka finns mängder av gårdsbutiker med ekologiska grönsaker, ost, kött, rotfrukter och andra lokalproducerade varor. Och den veganska trenden bara växer – testa den!

Gynna den lokala turistnäringen

Hyr cykel, SUP eller kanot på plats. Ät på lokala restauranger eller kaféer, bo på personliga bed & breakfasts, hotell eller campingplatser så att turismen ägs och drivs av de som bor här.

Shoppa med hjärtat

Hållbarhet handlar inte bara om att välja ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar också om att gynna de lokala butikerna så att de har möjlighet att leva kvar.

Du kan aktivt välja att köpa kläder av ekologisk bomull, plagg som är Gots-certifierade hos de större kedjorna och välja hudvård som inte är testad på djur. I de mindre butikerna kan du hålla utkik efter produkter och kläder som är svensktillverkade, ekologiska, fairtrade- och rättvisemärkta. Du kan också välja att ha med egen påse istället för att köpa till en.

Bo miljövänligt

Välj ett boende som aktivt jobbar med miljöfrågor eller är miljömärkt. Det är självklart en bonus om maten som serveras är ekologisk eller närproducerad.

Var digital

Idag behöver du sällan skriva ut biljetter och bokningar. Det räcker oftast med att ange bokningsnummer, visa bekräftelsen från mejlen eller skanna en kod i mobilen. Det är bättre för miljön och du får betydligt färre papper att hålla reda på.

Värdesätt hållbart tänkande

Fråga gärna på restaurangen var råvarorna kommer ifrån, köp lokala produkter i matbutiken och visa att du uppskattar att de jobbar med lokala råvaror.

Var rädd om naturen

Allemansrätten ger oss enorma möjligheter att använda naturen. Men det innebär också ett stort ansvar i att inte skräpa ner, bryta kvistar från levande träd, plocka fridlysta blommor eller elda på olämpliga platser. Ta hand om naturen på samma sätt som den tar hand om oss.

Undvik flaskvatten

I Sverige har vi bland det bästa kranvattnet i världen. Ta för vana att alltid ha en tom flaska i väskan istället för att köpa dryck när du blir törstig. Då sparar du både pengar och miljön.

Upptäck närområdet

Ta vara på de smultronställen som finns nära! Ta en promenad i något av naturreservaten, upptäck stränderna, ha picknick på en mysig plats eller ta en härlig cykeltur. Det finns mängder av aktiviteter som inte påverkar miljön.

Tänk hemester och svemester!