Utsiktsplatser

Visst är det något speciellt med att vara högt uppe och se ända bort till horisonten? En hisnande känsla av frihet där allt är möjligt och där hela världen ligger vid dina fötter.

Här listar vi några av Kungsbackas bästa utsiktsplatser där du får det där härliga pirret i magen.

Utsiktsplatsen vid Björkris

Högt uppe på berget i Björkris finns en spektakulär utsiktsplats i trä som ser ut som en gigantisk kupollik pergola. Härifrån har du en fantastisk utsikt över hela Kungsbacka och du kan även skymta Kungsbackafjorden bort i väster.

Hitta hit med Google Maps

Tölöberg

Gå de 179 trappstegen till det gamla vattentornet från 1897. Härifrån ser du nästan hela Kungsbacka, bort mot havet och Kungsbackafjorden.

Hitta hit med Google Maps

Fjärås Bräcka

Slå dig ner på någon av de fina rastplatserna på Bräckans kant, 60 meter över havet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Hallands största sjö Lygnern och havet. Det är den enda platsen i Sverige där du ser både hav och insjö samtidigt.

Svalhögen

Svalhögen ligger 300 meter söder om naturums parkeringsplats och är en utsiktsplats du absolut inte får missa. Uppe på kullen finns ett gravfält och en domarring.

Hitta hit med Google Maps

Ulvaklipporna vid Äskhult

Ulvaklipporna är inte bara en vacker utsiktsplats, utan du ser också 200 år bakåt i tiden! Det sägs att du kan se ända bort till Småland. Samtidigt som du har utsikten över landskapet så har du också utsikt över en av Europas mest hotade naturtyper: ljungheden. När du står uppe på klipporna så är det både estetiska, kulturhistoriska och naturvärdesutsikter du ser.

Hitta hit med Google Maps

Flaggberget vid Tjolöholm

Flaggberget är den den högsta punkten ovanför slottet och har fått sitt namn efter att det under flera hundra år har funnits en flagga på toppen av berget. Flaggberget är för dig som är lite äventyrligare och som vill känna att du är ”on top of the world”. Utsikten från Flaggberget är helt klart mödan värd!

Hitta hit med Google Maps

Lotsutkiken på Mönster

Längst ut i Onsala, på halvön Mönster, ligger naturreservatet Hållsundsudde-Sönnerbergen. Uppe på toppen längt ut på Mönster ligger den gamla lotsutkiken där du har fin utsikt över havet och ut till Nidingen. Vid klart väder kan du även se industrierna Väröbruk och Ringhals kärnkraftverk.

Hitta hit med Google maps