Sevärdheter

Tjolöholms Slottsträdgård

En del av: Tjolöholms Slott

Prestigefyllt trädgårdsuppdrag

Utformningen av slottsträdgården och slottsparken vid Tjolöholms Slott var arkitekt Lars Israel Wahlmans mest prestigefyllda privata trädgårdsuppdrag. Tjolöholm är en exceptionell slottsmiljö, inte minst därför att Wahlman ensam har stått för i stort sett hela gestaltningen - till synes helt utan ekonomiska begränsningar.

Närhet till havet

Slottet ligger vackert vid havet, i en sänka omgiven av skyddande bergspartier. Slottsmiljön kontrasterar onekligen mot det omgivande skärgårdslandskapet och närheten till havet gör sig ständigt påmind. Upplevelsen av slottsträdgården förändras både under dygnets timmar och med årstidens växlingar. Närmast slottet är trädgården stram och tuktad för att sedan gradvis anpassa sig till det omgivande landskapet. Slottet ser ut att växa upp ur omgivningen!

Allmogeträdgården

Tjolöholms by ritade Wahlman med en gemytlig allmogeträdgård i nationalromantisk stil. Denna svenska idyll, med utsikt över jordbrukslandskap och strandängar, skapades för dem som arbetade på godset. Idag är arbetarbostäderna ett kulturhistoriskt upplevelsehotell och allmogeträdgården håller succesivt på att återskapas.

Naturpromenader

Tjolöholmshalvön är känd för sitt rika djur- och växtliv. Här finns mängder av promenadstigar som passerar naturskyddade gammelekar, strandängar, utsiktpunkter, karga klippstränder och lummiga ädellövsskogar.

Kontaktinformation


43974 Fjärås
Telefon: 0300-404600

E-post: info@tjoloholm.se
Hemsida: www.tjoloholm.se

Hitta hit

Öppettider

Slottsträdgården är öppen för allmänheten året om.

Vägbeskrivning

Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

GPS
N 57 23.903
Ö 12 6.188