Sevärdheter

Badhusparken

Badhusparken är en lummig oas i centrala Kungsbacka, mellan stadskärnan och resecentrum.

Parken anlades i slutet av 1800-talet i samband med att järnvägen kom till staden. När Kungsbacka fick sin första vattenledning 1901 byggdes ett badhus i parken. Det tillkom även en fontän och stadens skolbarn hjälpte till att plantera träden i parken. Badhuset revs sedan i början av 1930-talet.

Gamla och nya träd

Många av träden som planterades när parken anlades står kvar än idag, men även nya träd har tillkommit och på senare år även slingrande sommarblomsrabatter. I parken finns fontänen Glädjens källa som omges av sittvänliga murar och i hörnet mot Östergatan finns en lekplats för barnen.

Rabatterna Solsidan och Skuggsidan

Vid undergången mot resecentrum finns två sluttande perennrabatter som kallas Solsidan och Skuggsidan. Här samsas olika perenner med träd och buskar.

Konst

I parken ser du även skulpturen Isbjörnen eller Snövit, som är dess ursprungliga namn. Den är huggen i vit granit av kungsbackakonstnären Björn Wennerberg i slutet av 1940-talet.

Parkens senaste tillskott av skulpturer invigdes så sent som våren 2007 i samband med Majblommans 100-års jubileum. Skulpturen ”Blommans cirkel” av Vladimir Stoces i parkens södra del är uppförd till minne av majblomman och dess skapare Beda Hallberg från gården Presse i Onsala.

Kontaktinformation


43423 Kungsbacka
Kontaktperson: Kungsbacka Turistbyrå
Telefon: 0300-834595

E-post: tourist@kungsbacka.se

Hitta hit

Mer från Badhusparken

Utbud

Res med kollektivtrafiken