Sevärdheter

Stadspromenaden

Slingorna är märkta med skyltar med vit pil på blå botten. Du kan starta din promenad var du vill på "Södra och Norra slingan".

Norra Slingan

Den norra slingan är 5 km och är en asfalterad slinga där det går bra att ta sig fram med rullator eller rullstol.

Södra slingan

Den södra slingan är 3,5 km och har några partier som kan vara svåra att ta sig fram med rullstol och rullator.

Längs Stadspromenaden passerar du...
... Kungsbacka Torg och Kungsbacka kyrka

Träkyrkan vid torget invigdes 1875, den ersatte då den kyrka som förstördes i den stora stadsbranden 1846. Var tidigare kyrkor legat kan man se markerat i torgets gatsten. Sedan 1300-talet har det hållits regelbundna marknader i staden. Fortfarande hålls marknadstraditionen vid liv. Första torsdagen varje månad, året runt, samlas knallar och marknadsbesökare på torget.
På torget står Livets Träd, ett konstverk av Lars Stocks.
Handla i sekelskiftesmiljö
Innerstadens 80 butiker i charmig sekelskiftesmiljö bevarar den personliga affärsandan från förr. Det ståtliga Sparbankhuset har blivit galleria.
Här finns gott om caféer och restauranger. Filmhuset Facklan, som ligger vid torget, invigdes 2004.

Kungsbackaån

Pröva fiskelyckan mitt i stan! Gratis fiskekort till Kungsbackaån för barn under 12 år finns på Kungsbacka Turistbyrå, där också föräldrar köper sina kort.
På 1950-talet drabbades ån av en omfattande fiskdöd på grund av föroreningar och utsläpp. Under 60-talet dog åns hela laxbestånd ut. I början av 80-talet vidtogs omfattande åtgärder för att förbättra åns vattensystem. Havsöringsungar planterades även ut i ån och dess biflöden. Dessa och senare åtgärder har gjort att Kungsbackaån nu är ett av Hallands bästa havsöringsvatten, även laxbeståndet ökar starkt. Övriga fiskarter i ån är gädda, abborre, ål, sik, samt vitfisk som färna, brax, mört med flera.

Stadshuset

1935 invigdes den gamla delen av Kungsbackas stadshus. Förutom kommunal administration rymde huset även stadshotell, festvåning, bibliotek, badav-delning, polisstation och systembolag. I början av 80-talet byggdes den nya delen av stadshuset.

Kulturhuset Fyren

Kulturens centrum i Kungsbacka är Kulturhuset Fyren invid Kungsbackaån. Det vackra runda huset har prisats för sin arkitektur. Inne i Fyren ryms bibliotek, konsthall, konsertsal, kulturskola och café.

Kungsmässan

När man går den "Norra slingan" passerar man köpcentret Kungsmässan med ett 90-tal butiker under samma tak.

Tölö kyrka

Kyrkan invigdes 1864 och ersatte då den gamla kyrkan från 1100-talet. I gravkoret vilar medlemmar av släkterna Alströmer, Sahlgren och Silfverschiöld.

Forsgårdens golfbana och Söderå

Vid promenad på den "Norra slingan" passerar man strax intill Forsgårdens golfbana. Genom golfbanan rinner Söderå som vackert slingrar sig fram i terrängen. Öster och söder om Gårdskulla går promenaden en längre sträcka längs Söderå. Om man har tur kan man få se en häger stå och fiska i en vassrugge.

Kungsbacka Sportcenter

Kungsbacka Sportcenter är en komplett anläggning för motion, idrott, rekreation och evenemang. I anläggningen finns en simhall med en 25-metersbassäng, gym, solarier, idrotts- och motionshall samt en boulehall. Här finns även lokaler för brottning och judo, samt en ishall med två rinkar. Inom området finns tio gräsplaner, en konstgräsplan, en grusplan och en baseboll - och beachvolleybollplan

Runt Kungsbacka Sportcenter finns även en belyst motionsslinga.

Kontaktinformation

Kungsbacka Torg

Telefon: 0300-834595

E-post: tourist@kungsbacka.se
Hemsida: www.visitkungsbacka.se

Hitta hit

Fakta

Kartor finns på Kungsbacka Turistbyrå, vårdcentralerna i Kungsbacka och kulturhuset Fyren.