Gottskär

Här kan du bada från salta klippor eller hoppa från hopptornet på Utholmen, strosa längs hamnen och insupa atmosfären. Du kan njuta av en god glass i något av glasscaféerna eller äta en bit mat på någon av de mysiga restaurangerna och caféerna runt Hamnplan.

Kreugers strand

Från Gottskär kan du ta dig ut på Draget. Längst ute på Draget ligger den lilla fina sandstranden. Strax innan du kommer fram passerar du en stenlabyrint, och intill stranden ligger den Kreugerska egendomen som förr ägdes av industri- och finansmannen Torsten Kreuger.

 


 

Gottskärs historia

Gottskär har alltid varit starkt förknippat med sjöfart och fiske men utvecklades i slutet på 1800-talet också som badort.

Från slutet av 1800-talet kunde badgästerna ta tåget till Kungsbacka och ta ångbåten från Hamntorget till Gottskär. I slutet av 1800-taldet byggdes det bygges ett varmbadhus och två kallbadhus. Då byggdes också gångbron ut till Utholmen som finns kvar än idag.

Fram till 1960-talet var Gottskär en populär badort med hotell- och restauranger och ett välbesökt kallbadhus för traktens sommargäster.

Läs historien om kaparkaptenen Lars Gathenhielm.